Радев: Членството в еврозоната и Шенген е стратегически важна цел. По

...
Радев: Членството в еврозоната и Шенген е стратегически важна цел. По
Коментари Харесай

Радев: Членството в еврозоната и Шенген е стратегически важна цел

Радев: Членството в еврозоната и Шенген е стратегически значима цел. По думите му в исторически проект България постоянно е била значима и неделима част от Европа.
За България участието в еврозоната
и Шенген е стратегически значима цел. Това сподели президентът Румен Радев по време на откриването на конференцията „ България по пътя на еврото “, която се организира в Националния замък на културата в София през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му в исторически проект България постоянно е била значима и неделима част от Европа.
Така е и през днешния ден, тъй като страната ни е значима
и неделима част от общото европейско и икономическо пространство.

Стокообменът, взаимните производства, вложенията в България са в голямата си част със страни от Европейския съюз (ЕС)

и то от еврозоната, посочи президентът Радев. Той даде за образец данните за стокообмена с Германия. За предходната година страната ни има растеж от над 22 %. Стокообменът към този момент надвиши 12 милиарда евро –
с огромно позитивно салдо за България.
„ Ако ние продължаваме с тези темпове на повишаване на стокообмена, а това е наклонност в последните години, до 3 години този стокообмен ще надвиши 20 милиарда евро “, уточни Румен Радев.

Най-сериозна е инфлацията в страните от Източна Европа, които са най-близо до спора в Украйна.

Първо, тъй като най-тежко се усети спирането на веригите за доставки на енергоресурси. Второ, разноските за най-неотложните житейски потребности като % са най-големи. Целта от влизането в еврозоната е българите да живеят по-добре, стопанската система ни да бъде по-конкурентоспособна и да дава по-висок артикул. По думите на Радев
това е развой, който е значимо по какъв начин ще се ръководи.
Президентът Радев посочи, че участието ни в еврозоната ще докара до основни стопански изгоди за нашата страна.

Според него огромното предизвикателство е да бъдат готови българските жители за това. Това изисква виновна работа на институциите, добави той.
На идващия парламент и държавно управление
няма да е елементарно, тъй като ще би трябвало да „ удържа “ недостига по време на рецесия, разяснява Румен Радев. Той обърна внимание, че не би трябвало процесът по влизане в еврозоната да води до намаление на виталния стандарт на българите. Напротив, той би трябвало освен да съхранява, само че да нараства. Затова би трябвало да се мисли това по какъв начин ще се комбинира със стратегическите цели, които
си е сложила България, означи президентът.
България ще би трябвало да усъвършенства макроикономическата си политика,

ще би трябвало най-накрая да се направи нещо за така наречен таргетирана помощ, добави президентът. Радев посочи, че ще би трябвало още доста да се направи, най-много да се укрепят контролните органи и механизми.
Трябва да приложат такива модели,
които в преходния интервал да не водят до далавера,

а да се запази виталният стандарт на българите. Трябва да се облекчат и изискванията за правене на бизнес в България. Това значи ефикасна политика и дейности за приемането ни в еврозоната. Трябва да се овладеят главните фактори, които генерират инфлация, сподели още президентът Румен Радев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР